İletişim: 0 (264) 282 41 21

E-posta : [email protected]
  Whatsapp : 0 (532) 500 62 59

Yavru Kedi ve Yavru Köpek Bakımı

Bugün ki makalemizde sizlere yavru köpek bakımı ve yavru kedi bakımı nasıl olmalıdır onu anlatmaya çalışacağız.

Yavru sizin elinizde doğmuş, bir barınaktan sahiplenmiş yada satın almış olabilirsiniz. Yavru bakımı gerçekten zor iş. Aynen bir inşaat hazırlığı gibi. Temeli sağlam atmalısınız. Yavru anne sütünü iyi almalı. Eğer elinizde doğmadıysa yavrunuz, mutlaka aldığınız yerden anne sütünü en az kırk beş gün alıp almadığını kontrol ettirin. Projeleriniz ve izinleriniz alınmış olmalı. Yani Veteriner hekiminiz ile bağlantıda olmalı aşılama takvimini öğrenmelisiniz. Depreme karşı dayanıklı olmalı. Yani Yavrunun bağışıklığı güçlü olmalı. Kara bina yapıldıktan sonra ince işçilikteki malzeme kalitesi önemli. Besleme sırasında seçeçeceğiniz kaliteli kuru mama önemli.

Peki Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Ve inşatı yapacak olan müteahhit kaçmamalı. Yani annenin sağlığı da çok önemli, onu kaybetmemeli, kaçırmamalı ve hayatta kalması çok mühim. Yani inşaatın temelini sağlam atmalı. Anne hayatta ise doğumun 4. gününde iç parazit ilacı uygulaması yapılmalı. Bu yolla süt ile yavruların ilk paraziter ilaçlanması sağlanır. Anne hayatta değilse, maalesef bu durum ile bazen karşılaşıyoruz; iş size düşüyor, artık bir can kurtarana dönüşmenin zamanı geldi. Yavrulara sıcak su torbaları hazırlayıp anne sıcaklığını vermeliyiz. Onları asla ıslak bırakmamalıyız. En geç 2 saatte bir annelerinin yalaması gibi masaj yapmalı; dışkı ve idrar çıkışını uyarmalıyız.

Dışkı ve idrar uyarılması gerçekleşmeyen yavrular malesef ölüyor. Doğum sonrası 2-3 gün yavrularının vücut ısı dengelerini koruyamadıkları ve korunamadığında hipotermi sonucu ölüm şekillendiğini unutmayalım. Anne verdiği vücut sıcaklığı ile yavrulara yeterlidir. Bazen soğuk kış günlerinde vücut sıcaklıkları risk çizgisinde gidip gelse de anne sütünü iyi alan yavrular hayata tutunur.

Süt emmeleri için özel üretilmiş kedi köpek biberonlarından kullanabiliriz.

Yavru Kedi için Hangi Mamalar Tercih Edilmeli?

Yavrular en az 45 günlük olana kadar anne sütü ile devam ederler. 30. Günden itibaren anneyi bırakmaya başlarlar ve yumuşatılmış kuru mama yiyebilirler. 40 günden sonra yumuşatmadan kuru mama yiyebilirler. Artık dişleri çıkmıştır.
Doğum öncesinde olduğu gibi doğum sonrasında da annenin beslenmesi çok önemlidir. Anne güzel beslenecek ki yavrularda bol bol süt alsın. Annenin doğum öncesinde aşılarının tamamlanmış olması süte antikor geçişini yükseltmiştir. Bu sütü emen yavrular bağışıklık maddelerini hazır alacaktır. Yavrular sütten ayrılana kadar bu bağışıklık maddeleri onları koruyacaktır. Anne sütü varken inek sütü ile beslenmek doğru olmaz. Eğerki anne sütünün yetersiz olduğuna inanıyorsak anne sütü yanında takviye yapılabilir.

Evet arkadaşlar zaman ayırıp yavru kedi bakımı adlı makalemizi okuduğunuz için teşekkürler. Bir sonraki makalemizde büyük köpeklerin bakımı hakkında bilgi vereceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir